неділя, 17 липня 2016 р.

Як потрібно будувати діалог з поляками.

Зараз ми спостерігаємо ситуацію коли в Польщі наростають антиукраїнські настрої. І поляки і українці сходяться на тому, що це результат деструктивної політики Росії, яка просто спить і бачить як вона розриває Україну разом з поляками, угорцями та румунами.
Втім, напруга, що виникла має суттєве історичне підггрунтя, особливо болючо згадується "волинська різанина". Обидві сторони вважають події на західній Україні геноцидом своїх народів з боку сусіда. Ще живі свідки тих страшних подій, які на своєму досвіді відчули увесь жах міжетнічного протистояння і не можуть просто змиритися і забути це. Як же з ними вести діалог?

На моє переконання, в умовах російської агресії українцям і полякам життєво важливо почути одне одного і спробувати якщо не пробачити, то принаймні зрозуміти причини тих трагічних подій, щоб не повторювати їх у майбутньому. Саме тому розмова між двома народами повинна вестися не про "історичну справедливість" не про підрахунок хто кого, вибачте, більше вбив і хто більше в цьому винен. Діалог повинен будуватися на розумінні, що європейська історія, (а україно-польські відносини є частиною цієї історії), неминуче була пронизана кривавими конфліктами між сусіднімии народами. Чого варті лише дві світові війни, які почалися саме на європейському континенті.

Так сталося, що сусідні народи неодмінно конфліктували і виродків вистачало з обох боків, а жорстокість переливалася через край, бо нема нічого жорстокішого за війни на національному грунті.  Саме тому і нам, і полякам треба визнати, що у наших відносинах обидві сторони наробили багато помилок. Треба проаналізувати їх, висловитися і йти далі, тому що історія існує не для того, щоб повторювати її, а щоб вчитися і робити краще. Розмова між двома народами має проходити у руслі поваги і єднання з одночасним визнанням помилок одне одного, лише тоді у наших народів є шанс на плідну співпрацю і щасливе співжиття.

Немає коментарів:

Дописати коментар